Letná

Všem studentkám a studentům a vysokých a středních škol v České republice!

Pražský akademický klub 48 podporuje požadavky Milionu chvilek pro demokracii, tak jak byly už několikrát vyjádřeny na mnohatisícových demonstracích a podpořeny na mnoha místech naší republiky.

Pražský akademický klub 48 v roce 1990 založili studenti a studentky vysokých škol, kteří se zúčastnili 25. února 1948 Pochodu za svobodu a demokracii proti nastupující komunistické totalitě. Byli jedinou společenskou silou, která se v ten den postavila aktivně proti totalitě. Pochod byl brutálně rozehnán komunistickou policií a studenti následně vyloučeni z vysokých škol a dále perzekvováni.

Z důvodu historické zkušenosti našich členů Vás dnes, studentky a studenti, v duchu 17. listopadu a tradic humanitních ideálů naší republiky Pražský akademický klub 48 volá jako občany a vyzývá Vás k aktivní účasti v politickém životě, v současnosti k podpoře nezávislosti justice. Protože právě ovládnutím mocenských složek – policie, armády a justice – autoritářskou stranou začíná většina diktatur. 25. února 1948 se studenti vydali na pochod již příliš pozdě – neopakujme tuto chybu a vydejme se společně do ulic nyní.

Nejedná se jen o aktuální požadavky – odstoupení trestně stíhaného premiéra Babiše a jeho ministryně Marie Benešové jako podmínky nutné pro zachování statusu quo v justici do uzavření kauzy Čapí hnízdo, jde o naši budoucnost, to znamená i o právo a spravedlnost pro další generace. Historie nám dává své poučení, teď společně ukažme, že to myslíme vážně a nebuďme lhostejní.

Těšíme se v neděli 23. 6. 2019 na Letné na viděnou.

Ať právo vždy jen právo znamená

a spravedlnost – spravedlnost!

Za Pražský akademický klub 48

Martin Špolc,

předseda

Martin Špolc
Martin Špolc
Předseda

Martin Špolc je předsedou Pražského akademického klubu 48